Handig: een canvas voor zoekwoorden.

Wil jij op een effectieve manier aan de slag met zoekwoorden? Dan is de zoekwoorden canvas van RED IVY handig om dit te bewerkstelligen. Dit hebben wij ontwikkeld zodat je geen stap meer kunt missen en een handig overzicht hebt dat je keer op keer erbij kunt pakken. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met SEO of de optimalisatie van jouw website.

In dit zoekwoorden strategie canvas zitten alle belangrijke onderdelen die nodig zijn om zoekwoorden succesvol in te zetten. Hierdoor kan je deze canvas op drie verschillende manieren gebruiken:

  1. Het komen tot jouw zoekwoorden strategie. Door de verschillende onderdelen stap voor stap in te vullen, kom je in een logische volgorde richting jouw strategie. Het canvas kan hierbij een goede steun zijn.
  2. Het continue monitoren van je zoekwoorden strategie. Een strategie hebben is één ding, maar je moet hem wel nog uitvoeren en naar handelen. Een ingevulde canvas geeft houvast aan de focus.
  3. Het delen van je strategie met belanghebbenden. Een ingevulde canvas geeft een handig overzicht. Van de achterliggende gedachte achter de strategie en de prioriteiten.

Het canvas bestaat uit vier praktische onderdelen. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je elk blok van het canvas kunt invullen. Heb je hem nog niet in jouw bezit? Download hier het zoekwoorden canvas gratis.

zoekwoorden strategie canvas

Een handige canvas dat helpt om meer uit zoekwoorden te halen.

Onderdeel 1: INPUT

Het eerste onderdeel van het canvas betreft de input die de basis gaat zijn waarop je jouw strategie gaat bepalen. Input vanuit de organisatie zelf. Het is daardoor altijd handig om deze input te laten checken door bijvoorbeeld de marketing manager. De 4 input onderdelen zijn.

Bedrijfsdoelstelling

Noteer kort en bondig de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen en KPI’s. De uiteindelijk gekozen zoekwoorden moeten namelijk altijd hiervan in dienst staan. Bijvoorbeeld % omzet via webshop. Hierdoor krijgen later bijvoorbeeld zoekwoord extensies met “kopen” een hogere prioriteit.

Business woorden

Welke zoekwoorden zijn vanuit de organisatie belangrijk? Bijvoorbeeld omdat dit een essentieel onderdeel is voor de organisatie. Noteer vooral woorden die een toegevoegde waarde hebben voor de organisatie of waar ze juist naartoe willen groeien. Probeer je te beperken tot maximaal 10 woorden. Bij een bakkerij kan je bijvoorbeeld denken aan de woorden bakkerij, banketbakker, gebak, brood en taart.

Focuspunten

Iedere organisatie heeft bepaalde focuspunten. Zijn er bijvoorbeeld branches, producten en/of diensten die een hogere prioriteit hebben? Denk in het geval van de bakkerij aan online taart bestellen, verjaardagstaart, petit fours en brownie.

Concurrentie

Het laatste onderdeel van je input – en zeker niet onbelangrijk – is de concurrentie. Wie zien jullie zelf als de belangrijkste concurrenten voor de organisatie en specifieke diensten en/of producten, en met welke partijen concurreer je binnen zoekmachines rondom content? Dit laatste is vaak een aanvullende rij met partijen die zeker niet altijd direct concurreren op jouw dienst of product, maar wel om de aandacht van gebruikers van de zoekmachine. Weten hoe je deze lijst met zoekmachine concurrenten kunt achterhalen? Lees onze blog over handige tools voor zoekwoorden.

ONDERDEEL 2: ANALYSE

Het tweede onderdeel van het canvas bestaat uit het analyse onderdeel. Met het analyse onderdeel zoom je in op de data en de zoekwoorden zelf.

Zoekvolumes

Een van de factoren waar je met de keuze van zoekwoorden naar gaat kijken, is het zoekvolume dat een specifiek woord heeft. Op welke zoekwoorden wordt er dus meer op gezocht en is de moeite waard om bijvoorbeeld content voor te maken? Noteer die zoekwoorden waar interessante volumes zoekvolumes op zitten.

Mate van concurrentie

Om te weten of een zoekwoord interessant genoeg is om in te investeren, is het van belang om te weten hoeveel concurrenten hierop zitten. Is het een zoekwoord waar veel concurrentie op zit of juist niet? Noteer daardoor de mate van concurrentie op de woorden met interessante zoekvolumes.

Positie t.o.v. concurrentie

Kan jij de concurrentie aan op een zwaar bevochten zoekwoord? Wat is jouw positie ten opzichte van de hierboven benoemde concurrenten? Noteer hier minimaal de domein autoriteit van de concurrenten waar je rekening mee moet houden.

Onderdeel 3: Strategie

In dit onderdeel wordt de daadwerkelijke strategie genoteerd en vormt het hart van de canvas.

Kansrijke zoekwoorden

In de vorige onderdelen van het canvas ben je erachter gekomen welke zoekwoorden kansrijk zijn om op te pakken. Ten eerste, maak je nu een lijst met de meest kansrijke zoekwoorden op basis van deze informatie voor jouw organisatie. Ten tweede, om de doelstellingen te halen en als laatste, waar je de concurrentie mee aan kunt.

Prioriteiten

Van de lijst kansrijke zoekwoorden zitten er zoekwoorden bij die meer potentieel hebben of juist interessanter zijn voor de organisatie zelf. Vervolgens noteer je hier de focus woorden die de meeste aandacht gaan krijgen bij de uitvoering.

Advies

De lijst met meest kansrijke zoekwoorden is gereed en we weten welke zoekwoorden de meeste focus krijgen. Het is nu van belang om na te gaan hoe je deze zoekwoorden maximaliseren. Ga je inzetten op alle zoekwoorden tegelijkertijd en de aandacht dus verdelen over de geprioriteerde woorden? Of ga je juist eerst 1 of 2 woorden uitdiepen en helemaal claimen? Bewaar je een specifiek zoekwoord voor een specifieke business onderdeel? Oftewel, wat is de aanpak om het maximale uit de zoekwoorden te halen?

ONDERDEEL 4: TOEPASSING

De input is verzameld, de uitgebreide analyse is uitgevoerd en de strategie is uitgewerkt. Vervolgens is het de taak om het in de praktijk te gaan toepassen.

Zoekwoorden naar zoekvragen

Zoekwoorden zelf zeggen niet zoveel. Het gaat vooral om de zoekvragen die erachter zitten. Zoek daardoor voor alle gekozen zoekwoorden de daarbij behorende meest gestelde zoekvragen op. Zodat je een relevante inzet van de zoekwoorden kunt bepalen. Een fijne zoekwoorden tool hiervoor is Answer the Public.

Keuze van toepassing

Waar ga je jouw zoekwoorden strategie op toepassen? Is dit op één specifiek onderdeel of ga je deze op meerdere kanalen en toepassingen inzetten?

Invulling per toepassing

Hoe ga je de toepassing in uitvoering brengen? Met bijvoorbeeld de creatie van nieuwe blog content? Met het aanpakken van de navigatie structuur? Geef hier de kaders op waar je concreet mee aan de slag gaat.

Het canvas voor je zoekwoorden strategie is nu volledig ingevuld. Nu kan je starten met het uitwerken van je zoekwoorden. Weten hoe je het maximale uit zoekwoorden kunt halen? Download hier gratis ons e-book “Meer succes met zoekwoorden in 5 stappen”.

ONTVANG HET CANVAS GRATIS!

Ga zelf aan de slag met een zoekwoorden strategie. Download gratis ons zoekwoorden strategie canvas.

Geschreven door Mira Ahles

Digitaal Strateeg bij RED IVY

Mira is gespecialiseerd om het maximale uit online marketing halen binnen de gestelde kaders. In de artikelen van Mira lees je onder andere hoe je een zoekwoorden onderzoek vlekkeloos uitvoert, hoe je spetterende SEO blog schrijft en wat GIFjes kunnen betekenen voor jouw bedrijf.

canvas strategie tips Zoekwoorden zoekwoordenonderzoek