Tips & tricks voor het maken van een goede video.

Het maken van een goede video kan tegenwoordig met je smartphone. De meeste telefoons hebben tegenwoordig namelijk een camera met video kwaliteit van full HD of hoger. Hoe handig! In dit artikel vind je allerlei praktische en uitvoerende tips voor het opnemen van een goede video die je kunt gebruiken op social media of op jouw eigen website. Lees snel verder.

Wat je nodig hebt voor het filmen van een goede video

 • Een telefoon die niet ouder is dan drie jaar. Met deze smartphones hebben in de regel een goede kwaliteit camera in zich waardoor je betere kwaliteit foto’s en video’s kan maken.
 • Koop een statief en een opzetstuk waar de telefoon in kan. Dit zorgt ervoor dat je beeld stabiel blijft tijdens het filmen. Dit maakt het gelijk een stuk professioneler om naar te kijken. Je hebt geen trillend beeld!
 • Optioneel: een externe microfoon voor je telefoon. Deze externe microfoon is vooral handig wanneer je in een omgeving filmt met veel ruis op de achtergrond.

Voordat je begint met het opnemen van een video met je mobiele telefoon, is het goed om eerst een aantal zaken na te lopen:

 1. Zorg ervoor dat je telefoon is voorzien van een volle batterij en een schone lens;
 2. Controleer of je genoeg ruimte hebt op je telefoon. Android telefoons hebben de mogelijkheid om een externe SD kaart te gebruiken, maar Apple telefoons weer niet.
 3. Zet je telefoon op vliegtuigstand voordat je begint met opnemen. Zo kan je niet ongewenst gestoord worden tijdens het filmen;
 4. Ga naar de camera-instellingen en bekijk de video kwaliteit. Zet hem op de hoogste kwaliteit (liefst hoger dan full HD, namelijk 4K of Ultra HD).
 5. Voor Android gebruikers: controleer of video stabilisatie aan staat. Het apparaat stabiliseert dan automatisch het beeld voor je. Bij Apple apparaten is deze optie al automatisch ingeschakeld.

Je telefoon is nu gereed voor de opname van de video. Tegenwoordig hebben de meeste telefoons de beste technieken al zelf in huis en hoef je geen andere aparte app meer te downloaden en te gebruiken voor de video opnames.

Algemene tips voor het filmen van een goede video

 • Zorg dat je het licht in je rug hebt;
 • Kader het beeld van je telefoon zodat je alleen in beeld hebt wat je ook echt wil laten zien;
 • Zorg dat je niet gestoord wordt tijdens het filmen. Kies daarom een goed moment uit van de dag om je video op te nemen;
 • Als je jezelf of andere mensen in beeld gaat nemen, houdt dan rekening met de kledingkeuze. Het liefste geen kleding die helemaal bestaan uit één felle basiskleur. Camera’s hebben soms moeite met de balans van die kleuren. Ook werken fijne patronen en streepjes niet altijd goed. Dit gaat vaak flikkeren. Let daarnaast op de zichtbaarheid van (grote) merken en opdrukken. Wil je dat dit zichtbaar is in video of liever niet?
 • Als je geen gebruik maakt van een statief en je dus de telefoon in je hand houdt, is het verstandig om de telefoon met beide handen vast te houden. Zo voorkom je minder bewegende beelden;
 • Maak een keuze in de stand van de camera. Je kan zowel verticaal als horizontaal filmen. De stand van de telefoon is afhankelijk van welk platform je gaat gebruiken. Horizontaal wordt gebruikt voor bijvoorbeeld YouTube en verticaal juist voor IGTV (Instagram);
 • Maak bij voorkeur gebruik van korte shots. Tijdens het editen van de video’s kun je gemakkelijk de video’s aan elkaar plakken. We raden een maximale opnametijd van 15 seconden per shot aan;
 • Wanneer je iets specifieks wil toelichten, leg dan in een apart shot dit ingezoomd uit. Bijvoorbeeld als je iets wil laten zien van een specifiek product.

Tips voor binnen filmen voor een goede video

 • Zorg voor een rustige achtergrond. Dus niet te veel meubels of andere voorwerpen op de achtergrond. Een effen (witte) muur zorgt bijvoorbeeld voor veel rust bij het opnemen van een video. Dan kan je er ook altijd nog iets in editen.
 • Schuif alle onnodige spullen uit het beeld om afleiding te voorkomen.
 • Houd rekening met het geluid. Zorg ervoor dat je niet gaat filmen in een te lege ruimte; dit geeft namelijk een hol geluid in de video. Kleden en gordijnen absorberen het geluid, waardoor het geluid minder hol wordt. Mocht je dat niet hebben, maak dan gebruik van kussens. Dit laat het geluid ook minder ketsen.
Video shooten
filmen tips video zelf content maken