Het social media platform: BeReal.

blog over bereal social media

De app die je een melding stuurt en je 2 minuten geeft om een BeReal te sturen naar je vrienden.

Sinds maart 2022 is BeReal een nieuw social media kanaal in Nederland. Het is een app waarmee je foto’s kan delen met je vrienden of met de hele wereld. Je deelt één foto per dag, zodat iedereen van elkaar kan zien waar men op dat moment mee bezig is. Wanneer? Je krijgt elke dag een melding en dan heb je 2 minuten om op dat moment een foto te plaatsen. BeReal is dus niet zoals alle andere social media platformen. BeReal gaat niet om het maken van perfecte plaatjes. Hier is het oké om ‘saai’ te zijn en je kunt jezelf op deze app niet mooier voordoen dat dat je bent. Gebruik van filters is dan ook niet aan de orde. 

Wat BeReal exact is, hoe het werkt en wat het kan betekenen voor jouw organisatie leggen we graag even voor je uit.

Wat is BeReal?

BeReal is een social media platform die in 2019 werd ontwikkeld in Frankrijk. Hoewel de app al een tijdje bestaat, is het in 2022 pas populairder geworden over de hele wereld. De app is in alleen maart al 2 miljoen keer gedownload. In totaal is de app – op dit moment – 7,41 miljoen keer geïnstalleerd.

Je kunt in deze app dus foto’s delen met je vrienden of met de hele wereld, alleen heb je zelf niet de keuze wanneer je dit doet en wat voor foto je gaat maken. 

Hoe werkt het?

Eén keer pag dag ontvang je dus een melding ‘that it’s time to BeReal’. Het is dan de bedoeling dat je binnen twee minuten een foto deelt. De kans is vrij groot dat je net make-uploos op de bank lag te Netflixen. De app maakt tegelijkertijd een foto met je voor- en achter camera. Dit voorkomt dat je net even die perfecte pose aanneemt of je kamer kan opruimen. Na het versturen van de foto kan je er voor kiezen om een caption toe te voegen. Deze caption is tussen de 60 en 70 tekens lang. Ook is het mogelijk om op de Reals van je vrienden te reageren.

Ben je te laat of heb je geen zin? Geen probleem! Je kunt altijd later nog een foto plaatsen maar dan zullen je vrienden de melding krijgen dat je te laat bent en dus niet ‘real’. Als je zelf te laat bent zul je de foto’s van je vrienden ook niet te zien krijgen. 

bereal voorbeelden

Zo maak je een account aan op BeReal

Het aanmaken van een account is vrij gemakkelijk. Wanneer je de app hebt gedownload verschijnt er eerst een korte uitleg over de app en daarna is het tijd om je gegevens in te vullen. In tegenstelling tot veel andere social media en websites is het bij BeReal niet mogelijk om in te loggen met je Facebook account. Ze hebben enkel je volledige naam, geboortedatum en telefoonnummer nodig. 

Na het invullen van deze gegevens wordt je telefoonnummer geverifieerd met een SMS-code. Hierna kies je alleen nog een unieke gebruikersnaam en je bent klaar om te beginnen.

Vervolgens vraagt de app toestemming tot je contacten en willen ze dat je de meldingen/notificaties van de app aan zet. Dit is niet zo gek natuurlijk want het hoort bij het concept van de app. Wil je niet gestoord worden door meldingen? Dan kan, maar dat haalt wel een hoop plezier van deze app weg. Er het is maar één melding per dag, dus ik zou het zeker aanzetten. 

Vrienden uitnodigen

Hebben je vrienden BeReal al gedownload of wordt jij de trendsetter in je vriendengroep? Door de app toegang te geven tot je contactenlijst is het gemakkelijk om je vrienden uit te nodigen via SMS. Hier in staat een link waar jouw vrienden op kunnen klikken om vervolgens BeReal te downloaden en jouw vriendverzoek te accepteren.

Hebben je vrienden de app al? Dan kunnen ze je ook gewoon toevoegen door op het ‘vriend toevoegen’ icoontje te drukken en jouw gebruikersnaam in te typen in de zoekbalk.

Als je niet veel vrienden, familie en bekenden in de app hebt, dan gebeurt er ook niet zoveel. Dat kan ik het begin zeker het geval zijn. Gelukkig hebben de makers hier iets op bedacht. Het is namelijk ook mogelijk om de vrienden van je vrienden te zien, mits zij dit aan hebben staan. Dit vind je bij ‘ontdekken’ en dan bij ‘vrienden van vrienden’. Het blijft tenslotte een social media kanaal.

bereal vrienden van vrienden

Het concept omzeilen

Het idee is dus dat iedereen tegelijkertijd een foto plaatst. Wanneer de melding komt. Je kunt ook later plaatsen, maar het leukste is wel op het moment tegelijkertijd met elkaar. Volgens RTL Nieuws is er een manier om het concept van de app te omzeilen. De 2 minuten om een foto te plaatsen gaan pas in wanneer je op de melding hebt geklikt. Als je de melding laat staan, kan je later ook nog een foto plaatsen zonder dat je vrienden de melding krijgen dat je niet laat bent en dus niet ‘real’. 

Als je naar de afbeelding kijkt, kun je zien dat jij en je vrienden tegelijk de melding krijgen. Dus je scherpe vrienden zullen alsnog door hebben dat je de melding zo lang mogelijk hebt laten staan. Voor wat het waard is…

BeReal instructies

3 seconden tussen de foto’s

Wanneer je er klaar voor bent om een BeReal te maken klik je op het rondje in het midden van je scherm. Je kan er voor kiezen of je wil dat hij eerst een foto met de voorcamera maakt of eerst met de achtercamera. Tussen het maken van de 2 foto’s zitten 3 seconden. Je zou in die 3 seconden toch nog een andere pose kunnen aannemen. Ook dit is een manier om het concept te omzeilen. Op de foto hieronder is te zien hoe dit is toegepast.

bereal dochter mira

Openbaar je foto’s delen

Wanneer je de melding hebt ontvangen, ga je een foto maken. Nadat je deze foto hebt gemaakt is het tijd om hem te versturen. Je kunt er voor kiezen om de foto te versturen naar ‘my friends only’ of naar ‘everyone (discovery)’. Wanneer je kiest voor discovery zal iedereen je foto en je locatie kunnen zien. Het leuke hier aan is dat jij ook de Reals van iedereen over de hele wereld kan bekijken en er ook op kan reageren met een emoji of een eigen foto.

Wil je je Real ook delen op andere social media kanalen? Geen probleem. Klik op je eigen foto en er verschijnt rechtboven in de hoek een ‘deel’ icoontje. Vervolgens krijg je de opties om je foto te delen op Snapchat, Instagram, Twitter, Facebook of ‘other social media’.

bereal openbaar delen

Wat kan BeReal betekenen voor jouw organisatie?

Het is natuurlijk leuk om berichten op BeReal te plaatsen voor jouw merk of organisatie. Je kunt een account aan maken vanuit jouw bedrijf of vanuit een persoon.

Wil je met BeReal aan de slag om je merk te laten groeien? Let dan op deze tips:

  • Bedenk een thema waar je het over wil hebben. Je kunt als kok laten zien wat er vandaag op het menu staat (afb. 1) en Artis kan Artis de Partis een rondleiding laten geven door het park.
  • BeReal is zeer geschikt om een kijkje achter de schermen te geven. Zo kun je bij bijvoorbeeld de dierenarts vanuit je medewerker laten zien welke dieren er vandaag langs komen (afb. 2) of wie er vandaag bij jou in de winkel de lekkerste broodjes klaarmaken.
  • Heb je een product? Laat dit product dan in verschillende situaties terug komen. In afbeelding 3 zie je een notitieboek. Volgende keer kan dit notitieboek worden gebruikt in de trein of als boodschappenlijstje.
  • Zorg dat je een aantal ideeën paraat hebt. Zo kom je nooit voor lastige keuzes te staan wanneer het moment daar is.
  • Vraag aan je klanten, relaties of merkambassadeurs of ze vrienden met je willen worden.
  • Plaats je berichten ook openbaar zodat de merkbelevenis ook buiten deze kring komt.
  • Wees creatief en probeer verschillende dingen uit.
bereal voorbeelden (1)

Helaas kan je geen link toevoegen aan je Reals. Je bent gebonden aan de korte beschrijving die je aan je foto toe kan voegen. Je doet het dus echt voor de positieve merkbeleving.

Het is momenteel nog niet bekend of er mogelijkheden zullen komen om te adverteren op BeReal. Wanneer dit wordt geïntroduceerd zullen wij het laten weten. Wil je toch liever adverteren op een social media kanaal wat niet Instagram, Facebook of LinkedIn is? Lees dan eens onze blog over adverteren op Snapchat? Kom je er niet uit? Neem dan eens contact op met mijn collega Dominique om te bekijken wat wij voor jouw social advertising kunnen betekenen.

Ben jij de perfecte plaatjes ook zat? Time to BeReal!

MEER ADVIES OVER SOCIAL MEDIA?

Social media is een belangrijk onderdeel als je meer naamsbekendheid wil creëren of je doelgroep wil bereiken. Er zijn veel verschillende kanalen en mogelijkheden. Wil je meer tips over social media lees dan ook onze andere blog.

Denk je nu: ik wil wel, maar ik heb geen tijd. Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Geschreven door Benthe Sijtsma

Content marketeer bij RED IVY

Door haar kennis van online marketing te combineren met haar skills als designer kan Benthe goed de online behoefte van de doelgroep combineren met de boodschap van de klant. Benthe is één en al creativiteit. Wil je meer artikelen van Benthe lezen?

bereal organisch social media