Het nieuwe social media platform: BeReal.

blog over bereal social media

Sinds maart 2022 is BeReal een nieuw social media kanaal in Nederland. Het is een app waarmee je foto’s kan delen met je vrienden. Je deelt één foto per dag met jouw vrienden. Zodat iedereen van elkaar kan zien waar men op dat moment mee bezig is. Wanneer? Je krijgt elke dag een melding en dan heb je 2 minuten om op dat moment een foto te plaatsen. BeReal is dus niet zoals alle andere social media platformen. BeReal gaat niet om het maken van perfecte plaatjes. Hier is het oké om ‘saai’ te zijn en je kunt jezelf op deze app niet mooier voordoen dat dat je bent. Gebruik van filters is dan ook niet aan de orde. 

Wat BeReal exact is en hoe het werkt leggen we graag even voor je uit.

Wat is BeReal?

BeReal is een social media platform die in 2019 werd ontwikkeld in Frankrijk. Hoewel de app al een tijdje bestaat, is het in 2022 pas populairder geworden over de hele wereld. De app is in alleen maart al 2 miljoen keer gedownload. In totaal is de app – op dit moment – 7,41 miljoen keer geïnstalleerd.

Je kunt in deze app dus foto’s delen met je vrienden, alleen heb je zelf niet de keuze wanneer je dit doet en wat voor foto je gaat maken. 

Hoe werkt het?

Eén keer pag dag ontvang je dus een melding ‘that it’s time to BeReal’. Het is dan de bedoeling dat je binnen twee minuten een foto deelt met je vrienden. De kans is vrij groot dat je net make-uploos op de bank lag te Netflixen. De app maakt tegelijkertijd een foto met je voor- en achter camera. Dit voorkomt dat je net even die perfecte pose aanneemt of je kamer kan opruimen.

Ben je te laat of heb je geen zin? Geen probleem! Je kunt altijd later nog een foto plaatsen maar dan zullen je vrienden de melding krijgen dat je te laat bent en dus niet ‘real’. Als je te laat bent zul je de foto’s van je vrienden ook niet te zien krijgen. 

bereal voorbeelden

Zo maak je een account aan op BeReal

Het aanmaken van een account is vrij gemakkelijk. Wanneer je de app hebt gedownload verschijnt er eerst een korte uitleg over de app en daarna is het tijd om je gegevens in te vullen. In tegenstelling tot veel andere social media en websites is het bij BeReal niet mogelijk om in te loggen met je Facebook account. Ze hebben enkel je volledige naam, geboortedatum en telefoonnummer nodig. 

Na het invullen van deze gegevens wordt je telefoonnummer geverifieerd met een SMS-code. Hierna kies je alleen nog een unieke gebruikersnaam en je bent klaar om te beginnen.

Vervolgens vraagt de app toestemming tot je contacten en willen ze dat je de meldingen/notificaties van de app aan zet. Dit is niet zo gek natuurlijk want het hoort bij het concept van de app. Wil je niet gestoord worden door meldingen? Dan kan, maar dat haalt wel een hoop plezier van deze app weg. Er het is maar één melding per dag, dus ik zou het zeker aanzetten. 

Vrienden uitnodigen

Hebben je vrienden BeReal al gedownload of wordt jij de trendsetter in je vriendengroep? Door de app toegang te geven tot je contactenlijst is het gemakkelijk om je vrienden uit te nodigen via SMS. Hier in staat een link waar jouw vrienden op kunnen klikken om vervolgens BeReal te downloaden en jouw vriendverzoek te accepteren.

Hebben je vrienden de app al? Dan kunnen ze je ook gewoon toevoegen door op het ‘vriend toevoegen’ icoontje te drukken en jouw gebruikersnaam in te typen in de zoekbalk.

Als je niet veel vrienden, familie en bekenden in de app hebt, dan gebeurt er ook niet zoveel. Dat kan ik het begin zeker het geval zijn. Probeer dan vrienden wel actief uit te nodigen, want daardoor wordt de app echt veel leuker. Het is en blijft natuurlijk een social media platform.  

Het concept omzeilen

Het idee is dus dat iedereen tegelijkertijd een foto plaatst. Wanneer de melding komt. Je kunt ook later plaatsen, maar het leukste is wel op het moment tegelijkertijd met elkaar. Volgens RTL Nieuws is er een manier om het concept van de app te omzeilen. De 2 minuten om een foto te plaatsen gaan pas in wanneer je op de melding hebt geklikt. Als je de melding laat staan, kan je later ook nog een foto plaatsen zonder dat je vrienden de melding krijgen dat je niet laat bent en dus niet ‘real’. 

Als je naar de afbeelding kijkt, kun je zien dat jij en je vrienden tegelijk de melding krijgen. Dus je scherpe vrienden zullen alsnog door hebben dat je de melding zo lang mogelijk hebt laten staan. Voor wat het waard is…

BeReal instructies

Wat kan je als merk met BeReal?

Het is natuurlijk leuk om berichten op BeReal te plaatsen voor jouw merk. Zeker als je een product hebt of bijvoorbeeld een specifieke locatie. Dan kan je elke dag een kijkje achter de schermen geven, het product in verschillende situaties terug laten komen of laten zien wat er op dat moment op jouw locatie gebeurd. Je kunt je berichten openbaar delen. Je post zal dan verschijnen op de discovery pagina. Echter heb je nu geen zeggenschap over wie jouw content dan te zien krijgt. 

Het is momenteel nog niet bekend of er mogelijkheden zullen komen om te adverteren op BeReal. Wanneer dit wordt geïntroduceerd zullen wij het laten weten. Heb je er al eens over nagedacht om te adverteren op Snapchat?

Ben jij de perfecte plaatjes ook zat? Time to BeReal!

MEER ADVIES OVER SOCIAL MEDIA?

Social media is een belangrijk onderdeel als je meer naamsbekendheid wil creëren of je doelgroep wil bereiken. Er zijn veel verschillende kanalen en mogelijkheden. Wil je meer tips over social media lees dan ook onze andere blog.

Denk je nu: ik wil wel, maar ik heb geen tijd. Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Geschreven door Benthe Sijtsma

Content marketeer bij RED IVY

Door haar kennis van online marketing te combineren met haar skills als designer kan Benthe goed de online behoefte van de doelgroep combineren met de boodschap van de klant. Benthe is één en al creativiteit. Wil je meer artikelen van Benthe lezen?

bereal organisch social media