Wat is Google Shopping en waarom moet je het doen?

laptop met google

Online shoppen is populairder dan ooit. Dat weet je als geen ander. Winkeliers die door corona de deuren moesten sluiten zijn hun spullen online gaan verkopen. Ideaal vonden velen. Daarom besloten veel van deze winkeliers om dit, naast hun fysieke winkel te blijven doen. Het aantal online winkels is inmiddels gigantisch en groeit mede hierom met de dag.

Hoe zorg jij er dan voor dat jouw winkel lekker blijft draaien?

Ooit gedacht aan Google Shopping?

Wat is Google Shopping?

Google Shopping is een dienst van Google en een onderdeel van Google Ads. Het werkt als volgt: wanneer een consument bijvoorbeeld een parasol wil kopen en dit intikt in de zoekbalk in Google, dan verschijnt er een hele pagina met resultaten. Naast de welbekende tekstadvertenties verschijnt er doorgaans een soort vitrine met producten die aansluiten op de zoekopdracht. 

Anders dan bij de tekstadvertenties in Google, ziet de consument direct een rij parasol advertenties met afbeeldingen, prijzen en voorraadinformatie. Dus als een consument na een tijdje ‘windowshoppen’ op een advertentie klikt weet deze al hoe het product eruit ziet en hoe duur het is. De kans is hierdoor groter dat de parasol daadwerkelijk gekocht wordt.

parasol google shopping

Maar let op! Google Shopping werkt tegelijkertijd als een soort vergelijkingssite. De consument kan dus ook direct zien wat diezelfde parasol in een andere shop kost. Hierdoor wordt er in Google Shopping veel op prijs geconcurreerd.

Hoe werkt Google Shopping?

Klinkt goed, toch? Maar hoe werkt dit voor jou als ondernemer? Goed, je wilt graag via Google Shopping je spullen gaan verkopen. 

Hiervoor moet je aan de slag met het Google Merchant Center. Op dit platform kun je productinformatie zoals foto’s, prijzen, omschrijvingen en voorraadinformatie uploaden. Dit kan handmatig, maar dat is – zeker wanneer je een webshop met veel producten hebt – een tijdrovende en foutgevoelige klus. Slimmer is om te werken met een geautomatiseerde productfeed die de productinformatie rechtstreeks vanuit jouw webshop toevoegt aan het Google Merchant Center.

Dit Google Merchant Center koppel je vervolgens aan je Google Ads account waardoor de productinformatie ook hier beschikbaar is. En voilà! Je kan aan de slag met shopping campagnes en succesvolle advertenties! 

Wat kost Google Shopping?

Uiteraard hangt je positie in Google Shopping af van hoeveel je wilt betalen voor een klik. Dit is ook afhankelijk van de concurrent. Kort gezegd: degene die het meest betaalt komt het hoogst in Google. Je bepaalt natuurlijk wel zelf hoeveel je betaalt. Dit gaat per een maximum per dag. Als je een bedrag in gedachten hebt, kan je dit gemakkelijk zelf instellen. Dit heet een dagbudget. Eigenlijk is het één potje waar je de klikken en de zichtbaarheid van je advertentie uit betaalt. Dus als het potje leeg is dan wordt je advertentie ook niet meer getoond.

Google op iphone

Voordelen van Google Shopping

  • Anders dan bij de reguliere tekstadvertenties in Google Ads, hoef je voor Google Shopping geen zoekwoordonderzoek te doen. Google kijkt namelijk naar de beschikbare productinformatie en koppelt daar zoekopdrachten aan. Als je een duidelijke feed hebt kun je dus vrij vlot starten. 
  • Een ander groot voordeel is dat het Google Merchant Center gelinkt is aan je eigen winkel. Via een Google Shopping advertentie komen consumenten dus direct in jouw shop terecht. Anders dan wanneer je jouw producten aanbiedt via een platform als bijvoorbeeld bol.com blijft er een duidelijk link tussen jouw product en jouw shop/merk bestaan. Kopers zullen zich later dus jouw platform en merk blijven herinneren. En dat is wat je natuurlijk wilt!
  • Ten slotte kan een zoekopdracht door Google worden gekoppeld aan meerdere producten uit jouw feed. Hierdoor is het mogelijk om meerdere keren in de Shopping zoekresultaten naar voren te komen. Als je daarnaast ook nog met een tekstadvertentie adverteert op de zoekterm, sta je prominent in beeld en kan de consument bijna niet meer om je heen. Google Ads en Google Shopping kunnen elkaar op deze manier dus flink versterken.
REDIVY Nynke

Geschreven door Nynke van Toor

Sr. SEA Specialist bij RED IVY

Het hoogst mogelijke rendement uit SEA campagnes halen door middel van het opzetten van slimme accountstructuren is wat Nynke drijft. Nynke schrijft artikelen over SEO en deelt graag haar kennis over Google Shopping.

e-commerce Google Google Ads Google merchant center Google Shopping Paid search SEA webshop